Question: Hoe kom ik aan 10.000 euro?

De enige legale manier is gokken in een casino, of winnen in een poker toernooi. Je kunt aan een miljonair vragen of zij 10.000 Euro aan je wil geven.

Hoe kom ik snel aan 10.000 euro?

Een snelle rekensom laat zien dat je €10.000 / 12 = €833,33 maandelijks naar je spaarrekening moet doorsluizen om €10.000,- te sparen binnen één jaar tijd. Hoe je daaraan komt? Hieronder geven we je een aantal bespaartips om je op weg te helpen!

Wat kun je doen met 10.000 euro?

Wat te doen met 10000 euro spaargeld? 15 slimme investeringsopties op een rij Inleiding. Optie 1 - Spaargeld uitlenen. ... Optie 2 - Investeren op automatische piloot. ... Optie 3 - Spaargeld verhuizen. ... Optie 4 - Vastgoed. ... Optie 5 - Word doe-het-zelver in de aandelenmarkt. ... Optie 6 - Stel zelf je fonds samen.More items...

Hoe 10.000 euro sparen?

Er zijn verschillende manieren waarop je die 10.000 euro bij elkaar kunt sparen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke maand een automatische inschrijving in te stellen van 800 euro naar je spaarrekening. Dit doe je dan een dag nadat je jouw salaris gestort hebt gekregen.

Hoe verdien ik 10000 per maand?

Wanneer je in de salarisschaal € 10.000 per maand wilt komen zal je in de meeste gevallen een WO diploma nodig hebben. Er zijn natuurlijk uitzonderingen binnen commerciele beroepen, of of de freelance specialisten. Die kunnen ook HBO opgeleid zijn.

Hoe kan je zo snel mogelijk geld verdienen?

101 Manieren Om Snel Geld Te Verdienen1) Webwinkel. Ik ben zelf in 2011 begonnen met een webwinkel in noten & gedroogd fruit. ... 2) Uber Chauffeur. ... 3) Kinderen oppas. ... 4) Fotografie – geld verdienen met je fotos. ... 5) IJsjes verkopen. ... 6) Schoonmaken. ... 7) Grasmaaien. ... 8) Reclame op je auto (Wrap Advertising)More items...•12 Aug 2018

Wat te doen als je veel geld hebt?

30 Goede Ideeën: Wat te Doen Met Spaargeld in 2021Beleg In Indexfondsen/Aandelen. ... Investeer In Nederlands Vastgoed. ... Beleg In Cryptocurrency. ... Schulden Afbetalen. ... Leen Geld Uit Aan Particulieren. ... Investeer In Eigen Onderwijs. ... Begin Met Pensioenbeleggen. ... Begin Een Eigen Bedrijf.More items...

Wat kun je doen met 20 duizend euro?

30 Goede Ideeën: Wat te Doen Met Spaargeld in 2021Beleg In Indexfondsen/Aandelen. ... Investeer In Nederlands Vastgoed. ... Beleg In Cryptocurrency. ... Schulden Afbetalen. ... Leen Geld Uit Aan Particulieren. ... Investeer In Eigen Onderwijs. ... Begin Met Pensioenbeleggen. ... Begin Een Eigen Bedrijf.More items...

Wat zou je doen met 1 miljoen euro?

Alternatieven voor sparen: dit kun je doen met een half miljoen:Investeren in vastgoed. Vastgoed is nog steeds een behoorlijk populair investeringsobject. ... Schenken aan je kinderen. ... Beleggen in cryptomunten. ... Investeren in startups. ... Investeren in kortlopende leningen aan succesvolle Nederlandse mkb-ondernemers.21 Jun 2021

Is 100.000 euro veel spaargeld?

Zo weet je zeker dat je spaargeld tot 100.000 euro beschermt is bij een faillissement. Spaar je meer dan die 100.000 euro, dan is het verstandig je spaargeld te spreiden over verschillende banken. Zo zorg je dat je spaargeld bij elke bank onder de grens van 100.000 euro blijft.

Hoe spaar je snel 5.000 euro?

Zo lijkt het makkelijker om vol te houden. Natuurlijk is 190 euro in een week overmaken veel, maar die week daarna is het weer een stuk minder, waardoor je denkt, vooruit. Wissel met alle bedragen af en hou het 52 weken vol: thats it.

Hoeveel verdient een neurochirurg per maand?

Neurochirurg Met stalen zenuwen en heel veel kennis kan je als neurochirurg tussen de €5.833 en €10.833 per maand verdienen.

Kan je rijk worden in loondienst?

Van werken in loondienst worden weinig mensen echt rijk. Het is stabiel en biedt zekerheid, maar het is de langzaamste weg naar rijkdom. Je zult CEO bij een groot bedrijf moeten worden, om van een salaris in loondienst rijk te worden. Tenminste, als dit je enige inkomstenbron is.

Wat is een goede manier om geld te verdienen?

Hieronder hebben we een twintigtal zaken voor je op een rijtje gezet die je zou kunnen verkopen om geld te verdienen, gewoon vanuit je eigen vertrouwde omgeving.Oude spullen. ... Zelfgemaakte spullen. ... Betaalde dienstverlening. ... Werken als freelancer. ... Je mening verkopen. ... Betaalt advies geven. ... Eiceldonatie.More items...

Waar is het meeste geld mee te verdienen?

Top 10 beste betaalde banen volgens het CBSSalaris per jaar (€)1Plastisch chirurg€ 420.0002Senior Medisch specialist€ 220.0003CEO / Algemeen directeur€ 210.0004Vastgoedbelegger / Private bankier€ 180.0006 more rows

Wat gebeurt er met ons geld als de euro valt?

Heb je veel spaargeld en zoek je de beste manier om je geld te investeren, met 100.000 euro val je precies binnen de veiligheidsmarge van het depositogarantiestelsel (DGS) dat je spaargeld garandeert tot 100.000 bij het omvallen van de bank.

Wat te doen met 50.000 euro?

Wat doen met 50000 euro spaargeld? Maak hier kennis met tal van opties!1.1 Beleggen in vastgoed met verhuurgarantie. ... 1.2 Geld parkeren op uw spaarboekje. ... 1.3 Beleggen in goud (een klassieker sinds de oudheid)1.4 Beleggen in de favoriete edelsteen van vrouwen.1.5 Beleggen in obligaties.More items...

Wat kan ik het beste doen met mijn geld?

30 Goede Ideeën: Wat te Doen Met Spaargeld in 2021Beleg In Indexfondsen/Aandelen. ... Investeer In Nederlands Vastgoed. ... Beleg In Cryptocurrency. ... Schulden Afbetalen. ... Leen Geld Uit Aan Particulieren. ... Investeer In Eigen Onderwijs. ... Begin Met Pensioenbeleggen. ... Begin Een Eigen Bedrijf.More items...

Hoe lang doe je met een miljoen?

Dit komt overeen met de doelstelling van de ECB op de langere termijn. Het effect van inflatie wordt vaak onderschat. Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.

Wat moet je doen als je de jackpot wint?

Wat zou jij doen als je een grote jackpot wint?Stoppen met werken. Het eerste dat veel mannen zouden doen is ontslag nemen. ... Investeren of spenderen? Een groot deel zou een deel van een miljoenenwinst investeren. ... Gelukkiger van het winnen van de loterij?

Hoeveel mensen hebben 100000 spaargeld?

In totaal zijn er in Nederland 2.467.000 huishoudens die meer dan €100.000 aan vermogen hebben (bron). Dat komt neer op 5,18 miljoen mensen.

Renault presenteert de Renault Scénic Vision, een conceptauto die een nieuw platform demonstreert waarbij een 40kWh-accu wordt gecombineerd met een waterstofbrandstofcel. Renault denkt het platform vanaf 2030 te kunnen gebruiken in productieauto's. Hiermee is volgens Renault 800km te rijden met tussendoor één keer tanken.

Deze combinatie van waterstofcel en accu belast volgens de autofabrikant het milieu minder dan vergelijkbare accu-elektrische auto's, omdat er voor de kleinere accu bijvoorbeeld minder grondstoffen nodig zijn. Om deze combinatie van elektrisch rijden en rijden op waterstof realistisch te maken, moet volgens Renault wel eerst het netwerk van waterstofstations worden uitgebreid.

De Franse fabrikant verwacht dat dit netwerk in 2030 voldoende zal zijn om de eerste auto's met deze technologie uit te rusten. De Renault Scénic Vision heeft overigens niet voor niets de naam van de mpv-lijn van Renault. De fabrikant kondigt aan dat er ook een nieuwe Renault Scénic op de markt komt in 2024. Daarnaast wordt het volgens Renault een kruising tussen een mpv en een suv, die in grote lijnen zal lijken op het ontwerp van de conceptauto die is gepresenteerd.

Wie vindt 40 kWh klein en waarom wordt dat gevonden? Ik denk dat het een relatief ongezonde manier is om naar auto's en transport te kijken, en het is een overblijfsel van de manier van denken voor fossielebrandstofauto's. Voor die voertuigen moet je immers moeite doen om brandstof te verkrijgen - je moet naar een speciaal punt zoeken, er dan naar toe gaan en dan je rit onderbreken om de brandstof aan te schaffen.

Het laden van een elektrische auto's kost meestal 0 tijd: Je auto laad namelijk op terwijl jij daar niet mee bezig bent, zoals thuis, op bezoek bij familie, op je werk en bij de supermarkt. Je komt bij je bestemming aan, plugt je auto in en doet wat je daar wil doen. Als je weer de auto nodig hebt, is deze altijd vol met brandstof, en kan deze dus direct de afstand afleggen die zijn brandstofcapaciteit mogelijk maakt. Een 40 kWh accu kan met efficiënte en moderne auto's in de praktijk prima 250 kmhalen.

Ik woon in Zwolle, dus ik kan een cirkel om Zwolle tekenen met een radius van 250 kilometer. Daarmee kan ik gemakkelijk overal komen waar ik de auto voor zou gebruiken. En als ik vanaf werk of familie ergens heen wil, is de auto daar natuurlijk ook gewoon geladen, dus kan ik vanaf daar ook 250 kilometer rijden zonder tijd kwijt te zijn aan laden. Stel, ik wil op vakantie één of twee keer per jaar. Dan wil ik misschien wel met de auto, omdat ik niet de moeite wil doen om met de trein te gaan, of omdat ik bijvoorbeeld een tent en veel bagage mee wil.

Prima, zelf als ik meer dan 250 Hoe kom ik aan 10.000 euro? ver wil. Dan gebruik ik natuurlijk gewoon de terecht dure snellader, elke 2 en een half uur eventjes 30 minuutjes pauze houden, iets wat eigenlijk heel gezond en veilig is. Kan ik prima mee naar Berlijn in een halve dag of naar Zuid-frankrijk in een lange dag. Klinkt als een hartstikke bruikbare, toffe en praktisch vervoersmiddel in mijn hoofd. Nu, willen we een grotere accu, bijvoorbeeld 80 kWh?

Met andere woorden, ik hoef per jaar zes uurtjes minder mezelf in een wegrestaurant te vermaken met een lekkere koffie en de krant. Prima, maar is dat nou echt een voordeel? Hierdoor is er ook minder grondstof voor andere accus die de wereld nodig heeft. Deze auto is dus misschien pas na 100 000 kilometer beter dan een brandstofauto, in plaats van zeg al na 50 000 km als ik een kleinere accu had.

Meer gezondheidskosten, kosten voor onderhoud aan de infrastructuur en de hele auto zal wellicht duurder moeten worden om sterkere en robuustere onderdelen te gebruiken. Oké, dus om mijzelf zes uurtjes per jaar minder aan een snellader gekoppeld te laten zitten, zou ik misschien wel 20 000 euro extra moeten betalen, meer energie verbruiken, de maatschappij meer kosten, aanzienlijk veel meer klimaatvervuiling opleveren en grondstoffen voor mezelf nemen die anderen ook goed kunnen gebruiken?

Natuurlijk, jij moet misschien elke dag voor je werk ver rijden, en jij hebt misschien geen laadmogelijkheid thuis, en jij wil misschien een busje die meer goederen of personen kan vervoeren. Prima, zoek daar een oplossing voor, maar onthoud dat voor misschien wel 90% van de Nederlandse huishoudens het eigenlijk volstrekt economisch onverstandig, duur¸ klimaatonvriendelijk en ethisch fout is om accu's van meer dan 40 kWh in je auto te hebben.

Als je je daar bewust van bent, zou het misschien niet zelfs aso zijn om nog een auto met een groot accupakket te nemen? Ik snap de vraag naar een 800km actieradius gewoon niet.

Het gros van mijn autoverbruik zijn ritten tussen de 20 en 120 kilometer. Dan kom je heen en weer met een bereik van 250km. Die enkele keer dat ik verder moet ruim geschat 10 keer per jaar kan ik echt wel ergens pauze nemen.

Daarmee is mijn bereik ook bijna 250km. Veel Fransen denken daar iets anders over. Zoals in het artikel aangegeven: Parijs-Marseille. Ik wil ze de kost niet geven, hoeveel gastjes er 's nachts over de snelwegen in Frankrijk scheuren die dit soort afstanden wekelijks overbruggen, heen en weer. Ik woon in België, vlakbij Mechelen. Of, zoals hierboven beschreven, een radius van 250km rond Zwolle te nemen. Echter, even van Eindhoven naar Mechelen 1u+ wordt ervaren als een flinke uitstap, de grens over, telkens weer.

En dit is een Franse auto, met primair Franse consumenten op het oog. Met een iets grotere accu dan de 40kWh kom je al ruim 400 km ver.

De ruimte die de waterstof tanks en bijbehorende techniek innemen kun je prima gebruiken om het extra stukje accucapaciteit te plaatsen. Waterstof kost ook nog eens 4 keer zoveel energie per gereden kilometer. Bij inleveren vol getankt, ging maar 35L in Mijn auto is een 1,2l 3 cilinder motor Citroen Cactus C4. Zei het met twee of meer chauffeurs of met grote aanhanger welke het bereik drukt. Zou men een auto kopen voor 90% van het gebruik, zouden velen aan een twizy genoeg hebben.

Sommige elektrische wagens halen met moeite 200km. Dan zou je 4 tot 5x Hoe kom ik aan 10.000 euro? half uur in het beste geval moeten stoppen, dat loopt toch op. En dat is ervan uitgaand dat je om die 200km een Hoe kom ik aan 10.000 euro? ter beschikking hebt die werkt en vrij is, daar kan je zeker in de vakantieperiodes ook niet altijd op rekenen.

Ik doe die rit bij mooi weer en in het juiste gezelschap momenteel in zo goed als één keer, met een stop of twee van 10-15 min om eens te plassen en de benen te strekken. Een range van 200 km is tegenwoordig niet meer realistisch. Er zijn voldoende modellen waarmee je ook in de winter 350 km of meer haalt. Dat betekent dat je 2 stops nodig hebt op 1000km thuis vol vertrekken en 2 x bijladen.

Pak één wat Hoe kom ik aan 10.000 euro? stop van 30 minuten met de lunch, en één of twee kortere stops en je bent er. Mijn ervaring is dat er geen tijd is om rustig koffie te drinken en te plassen omdat de accu alweer vol zit. Wachten aan de snellader is echt een uitzondering. Maak daar maar 3 stops van: - Hoe kom ik aan 10.000 euro? wil een elektrische auto niet tot 1% leegrijden. Je zal maar bij de lader aankomen om te ontdekken dat die niet werkt gebeurt.

Dus je rijd meestal maar tot 5% - bij een snellader kan je je auto niet tot 100% laden. Nou ja, kan wel, maar die laatste 15-20% gaan je pijn doen omdat je heel langzaam laad. Vaak ga je dan ook een berg extra betalen - weersomstandigheden, files, werkzaamheden, heuvels, bergen, airco bij heet weer spelen je vaak ook parten. Je kan dus maar 75-80% van je accu effectief gebruiken. Mijn verste trip was 1800km, verdeeld over twee dagen. Ca elke 270-320km bijgeladen met een 64kWh accu.

Als je max 90 rijd, kom je wel een stuk verder, maar dan gaat de reis wel heel langzaam. Afgelopen winter naar Oostenrijk geweest. Thuis 100% geladen en tot ongeveer 5-8% leeg gereden. Met 2 x laden kom je dan op 930 km. Voor 1000km heb je dan inderdaad 3 stops nodig, maar daar hoef je niet langzaam voor te rijden. Ik was begin deze maand nog aan het kijken naar de Citroën E-Spacetourer en de Peugeot E-Traveller, zowat dezelfde auto's met een ander logo en op de website beweert men tot 339km autonomie.

Echter, als je even wat reviews gaat bekijken dan zie je dat de werkelijke autonomie amper 200km bedraagt zodra je op de snelweg komt. Dit is gewoon triest en maakt zo'n minivan redelijk frustrerend om Hoe kom ik aan 10.000 euro? te reizen. Je laadt idd maar op tot 80% op een half uur als je een snellader vindt en ik zou me ook niet riskeren om tot 1% leeg te rijden. Je zal maar net aan een laadstation komen dat niet werkt. Lijkt me een heleboel stress en organisatie, net 2 dingen die je wilt vermijden als je op vakantie gaat.

Hangt sterk van het type auto af. De meeste merken zijn inderdaad niet zo heel efficient, maar met een efficiënte auto haal je het wel, ook als je wat vlotter rijd, althans, dat is mijnervaring.

Neemt nog steeds niet weg dat waterstof nog veel inefficiënter is, dus waarom een accu met waterstof combineren. Met elke 100km die je extra op waterstof zou kunnen rijden, kan je 400km op een accu rijden. Echter, dit blijft een moeilijk topic, omdat dit voor iedereen verschillend is.

Ik woon bijvoorbeeld tussen 30 en 80km van mijn werk, maar moet soms ook naar klanten. Een rondje van 400km op een dag komt enkele keren per maand voor.

Dat doe je het liefst zonder te laden. Hierbij moeten mensen geen rekening houden met hun vakantie tripjes, omdat die inderdaad toch wel met pauzes zijn hoop ik. In mijn geval heb ik dezelfde afweging gemaakt, heb jaren lang diesel gereden.

Hoe kom ik aan 10.000 euro?

Deze is natuurlijk lichtelijk met dwang van de baas, maar na een rekensom en nu de praktijk blijkt dat ik hier prima mee uit de voeten kwam. Echter, dit blijft een moeilijk Hoe kom ik aan 10.000 euro?, omdat dit voor iedereen verschillend is.

Ik woon bijvoorbeeld tussen 30 en 80km van mijn werk, maar moet soms ook naar klanten. Een rondje van 400km op een dag komt enkele keren per maand voor. Dat doe Hoe kom ik aan 10.000 euro? het liefst zonder te laden. Laden bij klanten, laden tijdens pauze. Nadeel is natuurlijk wel dat je de ruimte voor zo'n modulaire battery niet heel makkelijk voor iets anders kan gebruiken en als dat wel kon dat je dan juist die ruimte nodig hebt voor de bagage op een langere reis.

Een modulaire batterij is als een vertical grip bij een camera, extra batterij, maar geen extra complexiteit in de Hoe kom ik aan 10.000 euro?, de autotechniek dus. Stel dat je zo'n batterij gewoon bij de lokale dealer kan huren dan zou dat een hoop dagelijks gezeul schelen. Maar wel modulair zodat je a niet een forse meerprijs hebt bij de aanschaf b niet bij alle ritten zowel een hoop onnodig gewicht meesleept als ruimte inlevert Op een mooie dag in maart ben ik vanuit oost Groningen met een 52kWh Zoe naar Amsterdam gereden zonder tussentijds te Hoe kom ik aan 10.000 euro?

laden. Als 'buffer' of accu voor korte ritten vind ik 40kWh daarom vrij fors. Helemaal als de totale actieradius 800km is met 1x tussentijds tanken. Ook als het argument is dat dit beter is voor het milieu zou ik een kleinere accu verwachten die nog wel genoeg is voor de ritten naar de supermarkt, school en de sportvereniging.

Ik zie dit zelf ook voor me. Je koopt dan als consument een auto zonder accupakket. Vervolgens huur je de accu. De auto is dan bijvoorbeeld gemaakt voor een 120kWh accupakket, maar het standaard accupakket dat je huurt gebruikt slechts een kwart van die capaciteit, 30kWh.

Nederland

Dat accupakket gebruik je dagelijks en wil je een keer verder rijden dan kun je naar een accuwisselstation toe voor ofwel een nieuwe 30kWh accu die wissel je dan halverwege die langere rit en dan kun je na 10 minuten weer verder voor nog eens zo'n 200km aan range.

Of voor een grotere accu van 60, 90 of 120kWh. En zodoende zou je met je eigen accu de eerste 200km kunnen rijden, dan 10 minuten de accu wisselen en dan op de Hoe kom ik aan 10.000 euro? 120kWh accu de volgende 800km kunnen rijden. Dan zou je nog een keer een accu wissel kunnen doen voor de volgende grote afstand. Eigenlijk is dat al voldoende voor lange ritten, maar rijd je een route met minder wisselstations dan zou je met de range extender en af en toe waterstof tanken de range bijvoorbeeld kunnen verdubbelen.

Dan heb je een lichte auto met alle voordelen van betere efficientie, minder bandenslijtage, etc. Klinkt als een hartstikke bruikbare, toffe en praktisch vervoersmiddel in mijn hoofd. Nu, willen we een grotere accu, bijvoorbeeld 80 Hoe kom ik aan 10.000 euro? Eens even kijken naar de voor en nadelen:Je mist een voordeel van een grotere accu: die degradeert minder snel, omdat hij minder wordt gebruikt.

Mensen met angst voor accudegradatie vinden zoiets belangrijk. Maar er is nog een groep mensen voor wie zoiets kan uitmaken. Wil er dan nog een beetje van die accu over zijn, dan is het handig als die in eerste instantie al wat groter was. Hoe kom ik aan 10.000 euro? een grotere accu gaat ook langer mee. In theorie wel, maar cellen hebben ook last van calendar aging. Dat chemische proces begint eigenlijk al zodra de cel geproduceerd is.

Zelfs als je ze totaal niet gebruikt, dan is het onwaarschijnlijk Hoe kom ik aan 10.000 euro? ze na 15 jaar nog goed bruikbaar zijn. Als je weinig rijdt heeft een grote batterij dus Hoe kom ik aan 10.000 euro?

altijd zin. Als je je daar bewust van bent, zou het misschien niet zelfs aso zijn om nog een auto met een groot accupakket te nemen? De 'is meer dan genoeg' is ook een persoonlijke voorkeur, zie internet snelheid, telefoon abbo, of zelfs formaat huis, niemand conformeert zich met de 'meer dan genoeg', dat blijft ieder z'n eigen keuze. Dan hoeven er geen duizenden, miljoenen auto's worden gemaakt, dát is pas een klimaatbezigheid. Toch denk ik dat de wereld beter wordt als ik mensen kan overtuigen om een 40 kWh accu ipv eentje van 80 kWh te rijden, want als ik ga verkondigen dat het kapitalisme niet houdbaar is en dat auto's een mislukt experiment uit de jaren 60 zijn dan wordt ik weggezet als een dwaas, socialist, communist, onrealist en weet ik het allemaal.

Kapitalisme is dan misschien over de datum, maar het is nogal hardnekkig Als je je daar bewust van bent, zou het misschien niet zelfs aso zijn om nog een auto met een groot accupakket te nemen? Dat ligt natuurlijk aan de manier van belasten in. Veel mensen zouden prima 2 auto's kunnen hebben.

Een kleintje voor de boodschappen en andere korte ritten, een grote luxe voor als je een lange rit maakt met veel personen of bagage. Maar dat kan in Nederland niet uit. Want de vaste kosten zijn hier erg hoog wegenbelasting. Dus je koopt niet 2 auto's, maar 1. En die moet dan al je use cases dekken. Dus 90% van de tijd rij je met een grote bak rond terwijl die rit ook met een kleintje had gekund. Er wordt dus onnodig brandstof verbruikt waar ook weer belasting over wordt betaald.

Was er nu maar een manier om autoverkeer te belasten op gereden kilometers in plaats van een vast maandelijks bedrag. Kilometerheffing is geen optie, want de manier waarop ze dat wilden invoeren met kastjes in je auto is lelijk, duur en privacy-gevoelig. Misschien moeten we gewoon eenvoudig beginnen met de drukste wegen veranderen in tolwegen. Waarbij je uiteraard meer tol betaalt als het druk is en als je in een zware auto rijdt. Helemaal goed uitgelegd naar mijn mening. Ik snap ook wel de mensen die in 1 ruk naar het zuiden willen rijden.

Heb je in die andere tijden gewoon extra ruimte om rommel mee te nemen. Dit om te voorkomen dat een werknemer bij een langere rit, of bij niet tijdig laden in werktijd 30minuten of langer bij een laadpaal staat koffie te drinken en dus niet bij een klant aan het werk is. Dus de wens voor hoge range komt niet altijd van de berijder.

Je auto laad namelijk op terwijl jij daar niet mee bezig bent, zoals thuis, op bezoek bij familie, op je werk en bij de supermarkt. Dit is nog echt toekomstmuziek. Voor zero-effort laden moet je een huis hebben met oprijlaan of ben je aangewezen op de schaarse publieke laadplekken waar je bovendien woekerprijzen betaalt voor stroom. Ook laden bij familie is onpraktisch. Zie je jezelf al met een thuislader en lang verlengsnoer rommelen?

Ook bij de supermarkt is het op dit moment nog onpraktisch. Naast het feit dat je mazzel hebt als er een of twee zijn, moet je een flinke tijd shoppen om wat lading in je batterij te krijgen. Wel eens met je stelling dat 40Kw meer dan voldoende is voor woon-werk. Het overgrote deel gaat elektrisch en ik kan op kantoor laden. Hoe kom ik aan 10.000 euro?

is geen inefficiënte waterstoftoepassing voor nodig. De technologie is onnodig complex, foutgevoelig, duur en is bovendien niet efficiënt. Toch worden er duurdere en grotere auto's Hoe kom ik aan 10.000 euro?. Even terugkomend Hoe kom ik Hoe kom ik aan 10.000 euro? 10.000 euro? jouw betoog. Auto betekent voor veel mensen vrijheid. Geen zorgen maken of ze ergens wel of niet kunnen komen, laadstress, de vraag of er een laadpaal beschikbaar is in de buurt als je om 11 Hoe kom ik aan 10.000 euro?

savonds thuiskomt en of je geen boete hebt gehad nadat je auto vol is geladen. En dan heb ik het nog niet eens over een veel duurdere aanschaf. Een 40 kWh accu kan met efficiënte en moderne auto's in de praktijk prima 250 kmhalen. Ik woon in Zwolle, dus ik kan een cirkel om Zwolle tekenen met een radius van 250 kilometer. Daarmee kan ik gemakkelijk overal komen waar ik de auto voor zou gebruiken. We willen als mensheid graag een energietransitie in Hoe kom ik aan 10.000 euro?

wereld, niet alleen in Nederland. In de rest van Europa volstaat 250km niet voor een voldoende groot deel van de bevolking om de energietransitie in individueel personenvervoer tractie te geven. Hoe je het draait of keert, 40 kwh is weinig. Je Hoe kom ik aan 10.000 euro?

250km maar tis eerder 125kmwant je moet rekenen door en terug. Of wil je met beschaamde kaken aan je tante die je bezoekt vragen of je even je auto mag op laden? Ja, je kan je auto thuis laden, bij de supermarkt en comsoorten, maar die liggen allemaal binnen een straal van 10km. Hier kan je met 10kwh zelf genoeg hebben maar als je een familielid wilt bezoeken of even een toffe uitstap van 150km ver heb je het al zitten, mag je 20min snelladen.

Dat is onzin tenzij je in een baksteen met caravan erachter rijdt, misschien. Ze kunnen dus zelfs, in de praktijk, verder rijden dan 250 km op 40 kWh aan energie. Qua familieleden; niemand van degenen die een thuislader hebben zouden het erg vinden als ik eventjes hun thuislader inplug - en voor zij die dat niet hebben parkeer ik bij een openbaar laadpunt om de hoek, niet meer dan 150 meter verderop. Ook geen enkel issue, en dit is wat we nu hebben, het gaat alleen maar beter worden.

Ik gok volladen en ook een volle waterstoftank en dan de teller aan. Dan sta je na 800km blijkbaar stil. Met een 40kWh accu kan je de meeste dagelijkse ritten prima op electra doen. Die waterstof blijft dan wel erg lang in de tank zitten. Volgens mij verdampt dat altijd nog een beetje of is dat opgelost? Als je 100 keer van de mount everest omlaag rijdt, met eventueel wind mee kan het misschien wel. Het tussendoor 1 keer tanken, wat letterlijk in het artikel staat, is een marketingtruc van renault.

Eerst een paragraaf over een 40kWh accu om direct daarna door te gaan over een Waterstof range-extender van 16kW. Waarom het daarbij ineens belangrijk is om het vermogen te nomen in plaats van de capaciteit is me niet helemaal duidelijk. Behalve dan misschien om aan te geven dat je niet op alleen Waterstof kunt rijden, maar dat die constant gebruikt wordt om de accu mee aan te vullen.

Met 16kW vermogen kom je niet echt van je plek Dat zal het wel zijn, de waterstof 'motor' vult enkel de accu aan zodat je puur op electro kracht verder rijd. Daarnaast is het toch niet zo gek dat ze van de waterstof motor het vermogen noemen i. Bij een conventionele hybride hebben ze het ook over de accu capaciteit en vermogen van de motor. Ik heb nog Hoe kom ik aan 10.000 euro? een artikel gezien die vernoemt dat de auto een tank heeft van 50 liter i.

Je kan dan toch overal tanken en is je range zo goed als onbeperkt. Met een auto ga je toch ook niet zeggen met met 1 tank kom je 500 km. Dat hangt ook van je rechtervoet af, files, waar je rijd. Maar dat zou niet moeten boeien als er genoeg tankstations zijn.

Want dat wordt nu ook nooit vermeld. Nou, het artikel gaat over range. Dus wat is er dan eigenlijk nieuwswaardig aan dit artikel? Het feit dat deze auto een iets grotere accu heeft dan bijvoorbeeld een Toyota Mirai? Zet dat dan in het artikel. Zover ik weet bestaat er niet zoiets als alleen een batterij van stroom voorzien wanneer er andere dingen op die batterij aangesloten zijn. Oftewel als je electro motor 16Kw gebruikt en de brandstofcel wekt 16Kw op zal dat allemaal naar die electro motor gaan.

Vormt dan een prima range extender die zonder moeilijk plannen te vullen is. Idem voor een brandstofcel, alhoewel het vullen daarvan veel meer planwerk benodigd en op dit moment lijkt me er nauwelijks voordeel tov puur electrisch. In 2030 and beyond, once the network of hydrogen stations is large enough, you will be able to drive up to 800 km — or, for instance, 750 km from Paris to Marseille — without stopping to charge the battery.

You will only have to stop for 5 minutes or less to fill the hydrogen tank. Dus ze zeggen, om ongeveer 800 km ver te geraken moet je vertrekken met volle batterij en volle tank en dan nog 1 keer onderweg volgooien. Wat ze dan even vergeten is dat waterstof tanken ook lang kan duren. Op dit moment kunnen er 3 tot 4 autos per uur waterstof tanken bij één pomp. Gemiddeld gezien duurt waterstof tanken dus net zolang als het laden van een 60kWh accu. Daarbij komt dat rijden op waterstof 4 keer zoveel energie kost.

Dus ik zou eerder rekenen op 200-250 range op battery, ofzo. Rijd je sneller, verbruik je meer, en Hoe kom ik aan 10.000 euro? je traag ontladen. Rijd je trager, kan je volgens mij minder verbruiken, en dus ook traag laden. In het begin wel, later gaan die prijzen zakken. Uhm, nee, een speciale modus is niet nodig. De brandstofcel levert gewoon continue 15kW.

Deze energie vloeit dan gewoon direct richting de elektromotor. Samen met de accu levert de brandstofcel dan vermorgen aan de elektromotor. Het kan zijn dat je met een caravan wel 40kW nodig hebt om continue te rijden. Je accu gaat dus alsnog sneller leeg en daarmee is je bereik dus korter.

Bjorn Nyland heeft hier excellente statistieken voor bijgehouden. You will only have to stop for 5 minutes or less to fill the hydrogen tank. Dus inderdaad, wel tussentijds waterstof bijtanken. Ik doe lange afstanden bijna even snel electrisch als vroeger met een diesel, het vraagt wel meer planning.

Als je niet hoeft te stoppen om te lunchen, maar je moet wel stoppen om naar de wc te gaan, dan moet er dus wel gestopt worden. Alleen niet om te lunchen, dat klopt, maar dat Renault's marketing speak. Dus het is wel degelijk 800 km inclusief een tankstop, wat ook logisch is want er zit slechts een 40 kWh accu in.

Dan valt de range nogal têgen, maar als je met één keer tanken 800 km kunt rijden dan schiet het aardig op voor een personenwagen. Waterstof en batterijen lijkt me een interessante combi. Opel en Mercedes komen ook met hybride waterstof modellen op de markt. Ben eigenlijk benieuwd wat er nodig is om een relatief kleine batterij in te bouwen bij een waterstof auto met elektromotoren?

Wordt nu ook al gedaan om regeneratief energie van het remmen op te vangen? Las ergens anders dat met een 40 kWh accu bij 250km kwam en met 2,5 kg waterstof ook 250km, en dus met 1x tanken 500km komt. Met nog een keer tanken zou je dan op 750km komen, of ergens zit een afronding, of zouden ze voor 800km in de tijd dat je waterstof vult de accu nog wat vol laden om 50km verder te komen?

Letterlijk vertaald betekent range extender 'actieradiusverlenger'. Deze stationair draaiende hybrides kunnen constant draaien op een optimaal toerental om stroom op te wekken.

De stroom Hoe kom ik aan 10.000 euro? naar de accu en dan naar de elektromotor. De verbrandingsmotor heeft relatief weinig vermogen en wordt alleen gebruikt als de accu's leeg dreigen te raken.

Een elektrische auto voorzien van een range extender kan met behulp van een benzinemotor de accu tijdens de rit bijladen. Het gaat meestal om een kleine verbrandingsmotor met 3 of 4 cilinders, maar ook andere stroombronnen worden gebruikt, zoals een waterstof-brandstofcel.

De brandstofmotor drijft de auto niet aan, maar laadt de accu's op. Op deze manier wordt de actieradius vergroot, terwijl de auto toch op stroom blijft rijden. Plug-in hybrids: Hybrides hebben zowel een brandstof- als een elektromotor voor de aandrijving.

Een hybride auto laadt zijn accu op met de energie die vrijkomt bij het remmen. Hierdoor kan de hybride kortere ritten op stroom rijden en schakelt hij vervolgens automatisch over op een zuinige benzinemotor. Een plug-inhybride kan daarnaast met een stekker worden opgeladen vandaar 'plug-in' en rijdt daardoor een deel van de rit elektrisch.

Het opladen van de accu's gebeurt aan een traditioneel stopcontact. Bovendien is het bereik op uitsluitend de elektromotor groter dan dat van de eerste generatie hybrides. Een plug-inhybride kan, dankzij de brandstofmotor, moeiteloos grote afstanden afleggen.

Hoe meer elektrische kilometers gereden kunnen worden, des te zuiniger en milieuvriendelijker de auto rijdt. Om echt zuinig te rijden moet vaak stroom worden 'getankt'. Ik denk dat het toch net iets anders is. In het artikel staat dat de brandstofcel een vermogen heeft van 16kW. Dat vermogen moet dan nog door wat kabels naar de electromotor die ook een eigen rendement heeft.

Ik ga dan maar even uit van 80% efficientie. Dan houdt je iets van 11kW aan vermogen over om de auto aan te drijven. Kom je een beetje helling tegen dan loop je al tegen grote problemen aan op de snelweg.

Zoals ik hier naar kijk hebben ze dus een elektrische auto gebouwd die een range extender heeft die op waterstof werkt. Die range extender moet je echter op een lange rit al vanaf het begin laten werken omdat als de accu leeg is de brandstofcel onvoldoende vermogen levert. Dit is anders dan een waterstofauto die voldoende vermogen heeft in de brandstofcel om de auto in zijn volledigheid aan te drijven. En dat de brandstofcel bij dit concept al vanaf het begin moet bijspringen om tot grote Hoe kom ik aan 10.000 euro?

te komen wordt ook duidelijk als je kijkt naar hoe ze lange afstanden rijden omschrijven. Dan moet je halverwege waterstof tanken om 800km te rijden. De brandstofcel is dan dus de Hoe kom ik aan 10.000 euro? rit actief om de range te verlengen en na 400km rijden is de waterstof op en heeft de accu nog 55% lading over. Dan tank je snel wat waterstof en kun je in de resterende 400km de waterstof leeg rijden en de accu van 55 tot 10% leeg rijden. Het grote nadeel van dit concept is dat je na 800km dus zowel waterstof moet tanken als ook de accu moet bijladen om weer verder te rijden.

Dus voor echt lange afstanden van meer dan 800km is dit nog niet optimaal. Maar daarvoor is dit ook een concept. Vergroot de capaciteit van de waterstoftank en je kunt vrij snel veel meer range creëren.

Het punt is niet dat die helling zo lang duurt dat de energie op is. Als dit een waterstofauto zou zijn met een grote accu dan zou de auto dus op enkel de brandstofcel moeten kunnen rijden. Dus als de accu niet aangesproken wordt dan moet de auto toch Hoe kom ik aan 10.000 euro? situatie aankunnen. Bij deze auto is de brandstofcel 15kW sterk. Voor een beetje moderne auto ga ik uit van 1700kg inclusief bestuurder en bagage.

Dus zal de auto altijd primair vanuit de accu en dus niet de brandstofcel gevoed worden. Het nadeel van hybride voertuigen blijft altijd dat het extra complex is en dus meer onderhoudsgevoelig. Los van de kosten nog van een dergelijk platform. De vraag is welk probleem je er mee oplost. Er zal vast een markt voor zijn, maar ik denk zelf heel erg beperkt. Er zijn maar weinig mensen die élke dag 800+ km rijden dus de businesscase is er voor velen niet.

Ben daarom erg benieuwd wie deze auto vanaf 2030 gaat kopen, ook gezien de voortschrijdende verbeteringen in de accutechniek. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse bedrijven Leydenyar en Lionvolt. Een auto met waterstofcel is ook gewoon een elektrische auto.

De waterstofcel zet waterstof om in elektriciteit en slaat dat op in een batterij als buffer. In deze auto is gewoon een grotere batterij geplaatst die bij een laadpaal oplaadbaar is. Lijkt mij een prima constructie. Je kan thuis gewoon aan de laadpaal en voor de langere ritten tank je onderweg in een paar minuten waterstof. Maar welk probleem los je er nu eigenlijk mee op? Tijdens vakanties lijkt me dit niet een enorm probleem om de businesscase te rechtvaardigen. En de zakenman die 800+ km per dag rijdt, die kan tijdens het snelladen mooi even zijn mailtjes beantwoorden, terwijl hij zijn kostbare minuten verliest tijdens het tanken van waterstof!

Deze combinatie van waterstofcel en accu belast volgens de autofabrikant het milieu minder dan vergelijkbare accu-elektrische auto's, omdat er voor de kleinere accu bijvoorbeeld minder grondstoffen nodig zijn. Minder grondstoffen tijdens productie wellicht maar daarentegen weer meer grondstofverbruik en milieu-impact tijdens gebruik aangezien waterstof realistisch gezien van steam reformed aardgas afkomstig is en dat traject flink minder efficient en milieuvriendelijk is dan puur elektrisch heeft Tweakers eerder over geschreven.

Nog los van dat je ineens weer vast zit aan regelmatig tankstation bezoek, iets waar we net eindelijk van los begonnen te komen. Dat niet alleen, doordat je minder Hoe kom ik aan 10.000 euro?

hebt moet je meer vermogen per kWh aan accu opslag trekken voor als je optrekt. En nou is die 16 kW extra van de brandstof cell niet echt genoeg als je even optrekt bv. Verder vraag ik me af hoe veel vaker de accu zijn cycles van laden ontladen door gaat. Zal me niks verbazen als hun accu's eerder vervangen moeten worden dan bv bij een Tesla die focust op zo efficiënt mogelijk te zijn met de accu.

De chemie en constructie bepaalt wat de eigenschappen van de accu zijn. Die kun je tunen voor hoger specifiek vermogen of juist voor een hogere energiedichtheid. Echter de meeste chemies die een hoger piek vermogen leveren hebben ook meer degradatie in de buurt van dat piek vermogen. Zie bv Tesla's die superchargen. Er is een meetbaar verschil in 100% superchargen of helemaal niet.

Daarbij is een kleinere accu met net zoveel laad cyclesen ook gelijk aan minder levensduur. En ik betwijfel dat er veel mensen tegen die tijd zijn die waterstof standaard tanken aangezien alle natuurkunde er op wijst dat waterstof veel duurder zal zijn voor elke gereden kilometer.

De maximale laadsnelheid van een Model 3 ligt rond de 190kW, maar dat haalt die maar heel kort. Bij 75% SoC is je laadsnelheid nog maar 75kW. In de praktijk sta je echt wel wat langer stil. Overigens is elke 3 uur 25 minuten stoppen ook helemaal niet Hoe kom ik aan 10.000 euro?

ramp. Ik rijd met een Model S 75D en dan moet ik nog vaker stoppen. Niet ideaal, maar prima te doen.

Hoe kom ik aan 10.000 euro?

Zo deed ik 1500km op een dag. Kan zijn dat ik een stop had die langer was door lunch of kinderen, maar grofweg 15 a 20 minuten kom je mee weg. Heel gek, die stops maak je als gezin toch al. Want met 5 man moet er altijd wel iemand naar het toilet.

Elke 3 uur 25min electrisch bijtanken is inderdaad goed te doen. Maar dit geldt uiteraard alleen als er geen wachtrij voor de pomp staat. Als je achteraan moet sluiten is 25min. Geen grapje op de Route du Soleil als ook je met je billen moet knijpen of de airco het nog wel volhoudt. Wat verandert dat aan het punt? Mijn auto haalt dan ook 1200 km met een tankbeurt tussendoor, maar wat heeft dat voor waarde?

Ik zou dat toch aanduiden als 600 km bereik, punt. Met nog even de aanname dat het waterstofstation beschikbaar is en op druk op het moment dat jij aan komt rijden. Je ziet nu al bij snelladers dat de wachttijd kan oplopen tot een half uur bij drukte, mede doordat Hors Service een populair gegeven in het Franse straatbeeld is, dus is 'slechts' 5 minuten eerder een gelukje dan de normale situatie te noemen.

Verandert niks aan het punt van dat het hier misleiding betreft. Ook marketing, ook promotie maar niet het halve verhaal vertellen. En dan bedoel ik niet alleen dat de accu aan het netwerk gekoppeld ook stroom kan leveren, maar ook dat de waterstof voor de brandstofcel ook in de auto kan worden gegenereerd als er echt veel elektriciteit wordt aangeboden?

Of anders gezegd: is er al de mogelijkheid om als particulier zelf je waterstof op te wekken en die dan op te vangen en in de waterstof-auto te steken? Het probleem is dat je niet alleen de waterstof moet produceren wat in theorie nog wel mogelijk is, zij het erg inefficiëntmaar dat je de waterstof ook Hoe kom ik aan 10.000 euro? hoge druk 700+ bar moet opslaan voor gebruik in het voertuig. Overigens kost deze compressieslag ook weer erg veel energie. De apparatuur die hiervoor benodigd is, is loeiduur.

Dat ga je never-nooit-niet terugverdienen. Daarnaast moet je ook aan allerlei veiligheidseisen voldoen en de boel laten keuren. Dat gaat m dus niet worden. Zelfs H2 platform zegt dat op hun website: Goed dat je de compressie van waterstof noemt. Bij de decompressie komt dus energie vrij. Wordt die energie ook gebruikt? Detail: Kijk naar vuurloze stoomlocomotieven, die werken op stoom-druk die elders wordt opgewekt. Er zijn in Frankrijk ook bedrijven geweest die een voertuig op luchtdruk hebben gemaakt en verkocht.

Op een vergelijkbare manier kan de overdruk van waterstof misschien ook nog worden gebruikt. En ja, voor de compressie van waterstofgas is een stevige en vooral dichte compressor nodig.

Of misschien een andere techniek? Afaik gaat de energie bij het op druk brengen van waterstof verloren in de vorm van warmte. Maar dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Maar naar mijn idee is dit gerommel in de marge, wat véél efficiënter kan wanneer je simpelweg batterij-elektrisch rijdt. Het probleem met keuren en certificeren en het nodig hebben van een Hoe kom ik aan 10.000 euro? installatie hiervoor blijft.

Ook Hoe kom ik aan 10.000 euro? je de waterstof tijdelijk ergens in verzamelen. Denk aan een installatie qua grootte van een flinke container minstens. Het klinkt mij allemaal een beetje als een nodeloos complexe oplossing. Waarom niet gewoon je batterij-elektrische auto opladen via je eigen zonnepanelen? Bij het op druk brengen van gas wordt het inderdaad warm, dat is je verlies van het op druk brengen.

Maar bedenk dat je bij het weer vrij laten van lucht uit de achterband van je fiets een aardig windmolentje kan laten draaien. Dat het bij het ventiel koud wordt is de tegenhanger van het warm worden bij comprimeren. Die koelte zou ook gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld in een toevallig draaiende airco. Het zijn maar punten waar energie geoogst kan worden. Laat een student er maar eens aan rekenen. Natuurlijk, als je professioneel een hoeveelheid waterstof gas op druk moet brengen, dan heb je een aardige compressor nodig.

Vooral omdat je het ' even snel' wilt doen. Maar ik hoef het alleen maar te doen op de snelheid waarmee mijn zonnepanelen waterstof gas produceren. Met een injector van een diesel-motor worden ook hoge drukken bereikt en volgens mij in een vergelijkbare capaciteit.

Dan sla je twee stappen van het omzetten van energie over elektriciteit naar waterstof en van waterstof naar elektriciteit. Mijn idee is om thuis de energie die in de zomer van de zonnepanelen komt, in de winter te gebruiken. Om ergens mee te beginnen wil ik een heel jaar aan energie op slaan.

Voor opslag in accu's heb ik dus zoveel accu's nodig dat ik die energie er na een jaar uit kan halen. Daarbij ook het capaciteit verlies van accu's over de Hoe kom ik aan 10.000 euro? mee Hoe kom ik aan 10.000 euro?. Omdat het huis-gebonden is, wil ik een oplossing die 30 jaar werkt.

Als zaken voor die tijd technisch zijn afgeschreven, dan moet er dus extra worden geïnvesteerd. Hierbij moet ik denken aan de accu van mijn elektrische tandenborstel die na 5 of 6 jaar nog maar een kwart van de originele capaciteit heeft: Opladen na 3 dagen in plaats van na 2 weken. En als alternatief wil ik zien wat het wordt als de opslag niet in accu's is maar in waterstofgas. En ja, techniek die vandaag beschikbaar is.

De technieken die 40 en 50 jaar geleden zijn beloofd, zijn er nog steeds niet dus gebruik ik in het rekenplaatje ook voor de toekomst geen technieken die nu nog niet beschikbaar zijn.

Hoe kom ik aan 10.000 euro?

De verbrandingswaarde van waterstof is echt heel laag. Niet verstandig om dat rechtstreeks te verbranden. Wil je een jaar aan energie opslaan als waterstof dan heb je echt een serieuze installatie nodig. Maar goed als je ergens landelijk woont en je krijgt vergunningen rond dan is dat waarschijnlijk geen probleem. Vergeet overigens ook niet dat doordat waterstof zo een klein molecuul is je ook te maken krijgt met dat het vervliegt.

Dat verlies moet je óók meenemen. Weet zo uit mijn hoofd niet precies hoeveel maar dat was toch wel enkele procenten per maand. Als je echt geld zát hebt en je wil dit puur doen omdat je het mooie techniek vind: ik zeg doen!!! Ga je het doen om geld te besparen, dan kom je van een koude kermis thuis.

Dit project gaat in de tonnen lopen! Met compressie gaan de lek-verliezen ook hier mee spelen. De waterstof-transport-schepen varen niet voor niets op waterstof.

Dat zijn de lek-verliezen die worden opgevangen en gebruikt. Met de verliezen wil ik wel rekening houden, met het verbruik van die verliezen niet, ik hoef nergens heen. Opslag in canvas zakken zal niet de bedoeling zijn, aan 1 brandende Hindenburg hebben we meer dan genoeg. Overigens, voorlopig is het nog een gedachten-experiment. Misschien staat ergens iemand op om het eens uit te rekenen. Kunnen we altijd nog zien wat en hoe er haalbaar is. Gedachten-experimenten zijn altijd leuk natuurlijk!

Installatie is mogelijk zowel binnen- als buitenshuis. Het systeem kan maximaal veertig kilowattuur aan elektriciteit opslaan. Volgens de fabrikant is dat voldoende om een gemiddeld Australisch huis ruim twee dagen te kunnen voorzien. Het nuttig vermogen voor opladen en afgeven van elektriciteit bedraagt vijf kilowatt. In juni komen de eerste 2500 exemplaren beschikbaar voor een prijs van ongeveer 28.

Volgend jaar gaat het productieaantal omhoog en de prijs ruim vierduizend euro naar beneden. Wil je een jaar opslaan, dan heb je mínstens 182 keer zoveel opslag nodig, maar laten we er 200 keer zoveel van maken met wat verliezen over de maanden heen. Je kan wel op je klompen aanvoelen dat dit een héél duur project gaat worden als je dit echt wil. Nogmaals, lees deze eens nu eens echt door: Seizoensopslag, laat stáán een geheel jaar aan energie opslaan Hoe kom ik aan 10.000 euro? bijzonder onverstandig.

Kijk, dat hoeft dus niet in 1 keer met zoveel te worden vermenigvuldigd. De waterstof generator en compressor en zo hoeven niet groter te worden. Alleen de opslag moet groter worden. En ja, de tank kan op zich groter of er kunnen meer tanks aan gekoppeld worden. Eventueel zelfs tanks die los te koppelen zijn. De techniek daar voor is er al lang, er zijn al jaren voertuigen die op dergelijke gassen rijden met verwisselbare tanks.

En ja, in die website over seizoensopslag gaan ze uit van grote systemen met meerder bronnen en meerdere afnemers. Dan hebben ze groot gelijk dat ze de spreiding van de bronnen en de spreiding van het gebruik beter hebben en ze hebben ook last van de schaal grote van de centraal geregelde zaken. Ik investeer wel in mijn eigen zonnepanelen maar ik neem geen aandelen in een energie-bedrijf dat ook in zonnepanelen investeert.

Ik investeer in mijn eigen onroerend goed ik los mijn hypotheek af maar niet in dat van een ander ik ben geen huisjesmelker. Maar toegegeven, hier dwaal ik af. Een andere 'niet' voor waterstof economie is dat waterstof op zich niet in de natuur voor komt, het moet altijd vrij gemaakt worden om het als energie opslag te gebruiken: Er moet energie in gestopt worden.

Maar in mijn gedachte experiment komt dat juist anders uit. Zo ook met de grote schaal. Daar heb ik ook geen last Hoe kom ik aan 10.000 euro?, er wordt juist gebruik van gemaakt.

Daarbij doe ik het op de schaal van 1 verbruiker. Misschien schaalt het op tot een blok huizen maar verder wil ik het echt niet opschalen. Het wordt mijn investering, maar misschien ook helemaal niet, de tijd gaat het leren. Daarbij wordt het risico van de gas opslag ook mijn risico en op mijn schaal, niet groter.

Gelukkig leven we in Nederland en hebben we de vrijheid om zelf te filosoferen. Zoals je waterstof productie beter kan centraliseren, zo kan je elektriciteit productie ook veel beter centraliseren. Hoe kom ik aan 10.000 euro? was in ieder geval in de vorige eeuw wel het idee. Waterstof maken kan iedereen die elektriciteit en water heeft. Zet het water onder elektrische spanning en bij 1 van de polen ontstaat water, bij de ander ontstaat zuurstof. Vang je die samen op in 1 opslag, dan heb je knal-gas.

Weet je ze elk afzonderlijk af te vangen dan is dat iets veiliger. Het opvangen en vooral het bewaren is de uitdaging. Het feit blijft dat de een 'waterstofauto' ook gewoon een batterijauto is, maar dan met een erg kleine batterij 1.

Dus leg mij maar uit waarom je uberhaupt waterstof hierin wil betrekken, je verliest alleen maar een hoop energie. Of kan je ze omzetten Hoe kom ik aan 10.000 euro? waterstof? Hoeveel energie kan er in een bepaald volume?

Hoeveel energie kan er in een bepaald gewicht? Reken dat eens uit voor elektriciteit en voor waterstof. Reken dan even verder en zie hoeveel energie je er over een maand uit kan halen. En hoeveel energie kan je er na 8 maanden uit halen? Voor thuis, de ultieme som: Het jaargebruik van een huishouden en de jaar opbrengst van zonnepanelen op elkaar afstemmen door de energie op te slaan tot ze wordt gebruikt.

Hoeveel opslag heb je nodig? Hoeveel verlies heb je in de loop der tijd? Hoeveel ruimte heb je nodig voor de opslag? Je argument geldt voor beide opties net zo sterk. En daarnaast moet je nog een waterstofgenerator hebben, een compressor en een opslagtank. Verdien je dat terug met je extra stroom? Die kan je, als we het scenario bespreken zonder saldering, naar mijn idee beter in je thuisaccu opslaan en daaruit je huis van energie voorzien.

De rekensommen voor opslag voor een week of een maand zijn met accu's wel te doen. Voor de opslag over de seizoenen heen zijn de reken sommen iets anders: Voor accu's heb je gewoon meer accu's nodig. Voor waterstof heb je alleen maar een grotere tank nodig of meer tanks.

Daarbij telt dat accu's een zekere achteruitgang of degradatie hebben. De meeste accu's die ik hier in huis meerdere jaren in gebruik heb, zijn na een paar jaar op de Hoe kom ik aan 10.000 euro? capaciteit. De gastanks die ik in huis heb, houden over hun 20 jarig leven hun volledige capaciteit.

En goed bewaard kunnen ze na herkeuring nog weer 10 of 20 jaar mee. Bedenk ook dat accu's een zekere zelf-ontlading hebben.

Als je een accu nu vol weg zet en over een half jaar terug komt, dan heeft ze in de regel wat energie verloren. Toegegeven, waterstof opslag, zeker onder druk, heeft ook haar verliezen. Daarnaast wordt het volgens Renault een kruising tussen een mpv en een suvGoh! Verder snap ik een range extender op waterstof wel, alleen niet bij een auto die al een 40kWh accu heeft. Met een 20kWh accu zou je genoeg bereik hebben ~100km voor ritjes naar de Hoe kom ik aan 10.000 euro?

en is de brandstofcel af en toe Hoe kom ik aan 10.000 euro? bij langere afstanden. Een 40kWh accupack is al flink zwaar, duur en als dat al regelmatig te weinig is kan je toch net zo goed een auto met enkel brandstofcel kopen of 1 met grotere accu zo'n brandstofcel is ook duur. De combinatie van redelijke accu en brandstofcel snap ik dus niet. Edit: en als je het voor vakanties doet dan zou een losse range extender nog handiger zijn.

Huur en plaats die 1-3x per jaar in de kofferbak en je kan heel Europa door. Zeker als je het accupakket klein houdt en bij het ontwerpen rekening houd met een optionele ranger extender zou je niet veel slechter uit hoeven zijn dan nu met een benzine- of dieselauto. Bovendien ben je die ruimte nu ook al kwijt bij deze auto. Wellicht iets minder omdat het beter weggewerkt kan worden. Met een 20 kWh accu ben je teveel afhankelijk van niet bestaande waterstofstations.

Als ze er al gaan komen zal dat op industrieterreinen en langs snelwegen zijn maar alleen als waterstofvrachtwagens een ding worden, wat nog twijfelachtig is. Het concept dat Renault heeft bedacht lijkt erop gericht om de korte en middellange ritten elektrisch Hoe kom ik aan 10.000 euro? doen en alleen lange afstanden gedeeltelijk op waterstof. Qua energiekosten is het ook nog maar de vraag of waterstof aantrekkelijk zal zijn ten opzichte van elektrisch Hoe kom ik aan 10.000 euro?.

Laden op zelf opgewekte energie zal sowieso veel goedkoper zijn. Met een 20 kWh accu ben je teveel afhankelijk van niet bestaande waterstofstations. Als ze er al gaan komen zal dat op industrieterreinen Hoe kom ik aan 10.000 euro? langs snelwegen zijn maar alleen als waterstofvrachtwagens een ding worden, wat nog twijfelachtig is.

Daarnaast is dit een concept voor een platform dat pas over 8 jaar gebruikt gaat worden. In de tussentijd zal de technologie van accu's waarschijnlijk grote stappen zetten. Echter koop je zo'n hybride alleen als je ook van plan bent regelmatig van de brandstofcel gebuikt te maken: het zal een redelijke meerprijs zijn, ruimte in beslag nemen en het maakt de auto zwaarder. Goede infrastructuur is dan wel een vereiste.

Want zoals je zegt zal electrisch rijden met batterijen goedkoper zijn dan rijden op waterstof. Deze combinatie belast volgens de autofabrikant het milieu minder dan vergelijkbare accu-elektrische auto's, omdat er voor de kleinere accu bijvoorbeeld minder grondstoffen nodig zijn : Zijn er bij jou cijfers bekend die deze stelling ook onderbouwen?

Ik kan me moeilijk voorstellen dat het op langere termijn en gezien over de gehele levenscyclus van zo'n auto het ook echt minder belastend is voor het milieu.

Er gaat nog steeds aardig wat energy verlopen bij het produceren, transport e. En, zover ik weet ik, wordt de meeste waterstof nu niet groen geproduceerd en op het complete plaatje zal er voorlopig ook niet snel een energieoverschot zijn om dit massaal te gaan doen.

Misschien dat de mix in beschikbare energie tegen die tijd wel een stuk schoner en meer is, maar verwacht dat we nog flinke stappen moeten maken om de energietransitie tot een goed einde brengen.

Waarbij, naar mijn mening, de industrie zoals kunstmestproducenten die alleen van het gas over kunnen stappen op waterstof o. En een hele sterke blaas hebben. De aandrijflijn is hier identiek, namelijk electromotoren. De energie-opslag is het enige hybride deel hier, maar dat is dus accu+brandstofcel. En aangezien het accu-pakket zelf al bestaat uit parallel geschakelde cellen is de systeemcomplexiteit niet heel veel groter.

Excuses, vele malen is inderdaad ook overdreven. Kleine aanvulling op je verhaal je moet de waterstoftank en alles daaromheen ook niet vergeten. Alle extra mechanische complexiteit rondom het tanken en de toevoer voor de brandstofcel maakt de auto ook weer gevoeliger voor defecten én de auto an sich zal ook prijziger worden in aankoop en onderhoud.

Naar mijn idee dus onnodig complex. Complexer, dus gevoeliger voor storingen en kostbaarder qua onderhoud. Rij je regelmatig lange ritten dan heb je wellicht meer aan een 100kWh auto die snel kan laden ipv een hybride. Rij je maar af en toe lange afstanden vakanties dan is de vraag of het de moeite is, zeker als je die 40kWh ook gewoon snel kan laden. Maar een diesel met 1000km bereik is niet zo spannend. Een tank van 40 of 70 liter, dat zijn de kosten niet. Hoe kom ik aan 10.000 euro?

en dat heeft dan gelijk een belangrijk voordeel: je hoeft minder vaak te tanken. Voor een elektrische auto maakt dat sowieso niet uit. Daar hoef je niet voor naar het tankstation om te rijden maar die plug je met de stekker in thuis of in de straat of op het werk.

Echter is een auto met een accupakket van 100 kWh wel significant duurder. Ze zijn er wel en worden ook verkocht, maar minder mensen vinden dat het waard. Dezelfde argument kan gebruikt worden voor waterstof.

Dan hoef je niet altijd een laadpaal meer te zoeken en hoef je maar eens in de zoveel tijd te tanken. En niemand heeft een dikke motor, niet omdat men het Hoe kom ik aan 10.000 euro? wilt. Maar omdat de bpm, benzine en wegenbelasting torenhoog zijn. Laadpalen zijn er heel wat meer dan waterstoftankstations.

Die verhouding loopt as we speak nog steeds verder uit elkaar en ik zie dat eerlijk gezegd niet snel veranderen. Voor waterstof moet je dus ook echt omrijden en pompstations zoeken, in tegenstelling tot de laadpalen voor een batterij-elektrische auto.

Ook nog belangrijk om te benoemen: Hoe kom ik aan 10.000 euro? kan je zelf niet opwekken, maar eigen stroom wel met je zonnepanelen. Ga je regelmatig waterstof tanken, dan blijf je dus afhankelijk van de grillen van de markt en daarmee de brandstofprijs. Rij je Hoe kom ik aan 10.000 euro? dan rij je fors goedkoper als je regelmatig met eigen opgewekte elektriciteit laad.

Je moet het dus echt wíllen en er een goede businesscase voor hebben. Die zal er wellicht wel Hoe kom ik aan 10.000 euro? voor sommige mensen die echt héél veel rijden lees: 1000+ km per dag of meerspoedkoeriers die met 2 chauffeurs rijden, of mensen die maar niet kunnen wennen aan het idee om te moeten laden in plaats van te tanken.

Voor deze groepen is een fórs duurdere auto geen enkel probleem. En wellicht zijn deze groepen ook de doelgroep die Renault voor ogen heeft. Benzine en diesel kan je ook niet zelf maken. En tankstations waren er eerst ook niet. En laadpalen, die waren in het begin ook zeldzaam. Dus allemaal zaken die niet van toepassing zijn als de adaptatie maar snel en groot is.

De hybride-systeem kan je letterlijk zelf voor de helft tanken, met jouw eigen panelen. Vandaar dat ik het ook aan Renault toeschrijf.

Of ze dit echt lukt, zal in de toekomst moeten blijken. Overigens gaat het niet alleen om brandstofverbruik, maar heeft Renault het vooral over grondstoffen voor bijvoorbeeld accu's. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen bijvoorbeeld video'svragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen.

Meer informatie vind je in ons. Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt frequency capping en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.

Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

Reach out

Find us at the office

Kilbourn- Heiniger street no. 27, 89231 Papeete, French Polynesia

Give us a ring

Tyjah Lebre
+94 417 889 988
Mon - Fri, 9:00-19:00

Join us